top of page
Sök

Intervju med vår domarstjärna Fredrica Dufvenheim som nyligen gjort debut på den internationella sceHur kommer det sig att du valde att utbilda dig till pingisdomare? Hur ser utbildningen ut?

Jag fick frågan från klubben om jag ville gå distriktsdomarutbildningen och tänkte ”varför inte?”. Efter det insåg jag hur kul det var att vara med i matcher och se till att allt går schysst till.

Utbildningen börjar med en distriktsdomarutbildning där man under några dagar får en massa kunskap i form av regler och scenarion. Därefter görs ett praktiskt och ett teoretiskt prov. Det teoretiska provet är angående regler och situationer, där du som domare ska ta beslut. Just det provet skulle jag säga är ganska basic kunskap. Det praktiska provet går ut på att du får döma en match i hagen och att kursansvarig (som är utbildade domare) bedömer dig som domare och ser hur du agerar och uppträder.

Vad är det bästa med att vara domare?

Det bästa är att få se matcher från första parkett och att hela tiden behöva vara alert. Jag är en person som gillar ordning & reda, så jag tycker det är kul att få lära mig nya saker hela tiden samt att ta viktiga beslut i matcher. Att det går snabbt och att snabba beslut måste tas tycker jag är både fascinerande och stimulerande.

Hur ser det ut på domarsidan, finns det många kvinnliga domare i Sverige och internationellt?

Det finns en del kvinnliga distriktsdomare men på förbundsdomarnivå är endast 13% av alla förbundsdomare i Sverige kvinnor, resten är män. Internationellt är det en klar majoritet män.

Jag tycker det är jättesynd att det är så få kvinnliga domare och tycker definitivt att fler kvinnor borde bli domare.

Vad har du för domaruppdrag som väntar framöver?

Först har jag TTEX-games här i Sverige, i början av juni. I slutet av juni åker jag till Norge för att döma Veteran EM, därefter till Polen för att döma Ungdoms-EM i juli. Jag ser verkligen fram emot EM - det är min största tävling hittills som jag får döma.

Har du hamnat i någon ’’knepig’’ situation som domare?

Som domare hamnar man ganska ofta i situationer då det krävs att man tar ett snabbt beslut. Knepiga situationer som jag råkat ut för har inneburit att spelarna är oense om något och att jag som domare inte har sett hela situationen pga dålig vinkel från domarstolen. Jag har också råkat ut för föräldrar, coacher eller spelare som inte har varit glada när de fått ett gult kort eller liknande - men då är det bara att stå på sig och sedan hänvisa till överdomaren.

Har du någon favoritspelare du dömt/önskar få döma?

Jag har fått döma två av mina idoler inom bordtennisen: Filippa Bergand och Linda Bergström. Jag har inte riktigt några spelare som jag skulle vilja döma, utan mer en dröm om att få döma stora tävlingar som exempelvis VM. Där skulle jag självklart vilja döma de allra bästa spelarna i världen, som exempelvis Ma Long och Fan Zhendong.

Vad har du för tips till andra som skulle vilja gå samma väg som du?

Att våga ta steget ut i en mansdominerad värld och att tro på sig själv. Det krävs att du vågar ta snabba beslut och att du sedan står fast vid dessa.

Mina tips när du väl har blivit domare:

stå på dig i matcherna, ta ingen skit, döm rättvist hela tiden, och lyssna på andra domares tips och erfarenheter. Se till att ständigt vara uppdaterad gällande regler!


Stort tack Fredrica och lycka till med kommande uppdrag!Comments


bottom of page