Hoppa till sidans innehåll

Utan lokaler om 2 år -­ Vad gör Stockholms Stad?

03 JUL 2016 17:03
  • Uppdaterad: 03 JUL 2016 20:21

Ängby SK Bordtennis har en omfattande verksamhet som en av Sveriges största bordtennisklubbar och ger hundratals barn och ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning. Såväl bredd som elit är representerade -  barn, ungdomar och även vuxna samt pensionärer. Nu skall Stockholm Stad bygga om Vällingbyhallen, med planerad start 2018. Svaren är vaga från Stockholm Stad hur verksamheten skall kunna verka under den långa ombyggnadsperioden och på vilka premisser klubben kan verka efteråt.

 

Ängby Sportklubb grundades 1956 och är sedan lång tid tillbaka en av Sveriges största bordtennisföreningar, framför allt på ungdomssidan där klubben är med i toppen över medaljer på lag­-SM för ungdomar genom tiderna. Herrlaget med Jan­-Ove Waldner och Mikael Appelgren är även tvåfaldiga svenska mästare på 90­-talet och klubbens damlag blev svenska mästarinnor så sent som 2015. Medlemsstocken spänner vitt över alla åldrar, kön och etniska bakgrunder. Idag utövar drygt 400 aktiva medlemmar regelbundet bordtennis i klubbens regi och vi erbjuder verksamhet alla dagar i veckan i av kommunen hyrda lokaler. Vi har idag tre heltidsanställda resurser samt sju timanställda i föreningen, och dessa har till största delen Vällingbyhallen som sin bas. I denna hall har vi idag har ett brukarmedverkansavtal för två träningslokaler: Bandahallen i källaren med nio bord och Stigahallen i gatuplanet med sex bord. Vi har dessutom två kontor och ett klubbrum. Utöver vår ordinarie träningsverksamhet arrangerar vi varje år fem bordtennistävlingar i Vällingbyhallen på upp till 40 bord (då vi även har möjlighet att hyra de två baskethallarna) och vi erbjuder även olika typer av lovverksamhet för ungdomar på alla skollov.

Redan om två år blir vi dock tvungna att lämna Vällingbyhallen under två års tid då den ska renoveras. Vi är idag djupt oroade över hur vår verksamhet kommer att drabbas av detta, både under själva renoveringen och under tiden efteråt. Ett halvår innan stängning hoppas Stockholms Stad kunna ge besked om vart vi ska ta vägen under renoveringen, men idag har de ingen aning. Kommunen säger mellan raderna att vi ska inte räkna med att kunna ha full verksamhet under dessa två år, samt att vi kommer att bli tilldelade väldigt sena tider för vår seniorverksamhet (om ens några tider alls). Kanslilokaler och förråd kommer vi få ordna med och betala för på egen hand för denna tid. Detta betyder sammantaget att många av de hundratals ungdomar som i dag utnyttjar hallen inte längre kommer ha någonstans att träna.

När vi sedermera kommer tillbaka till Vällingbyhallen så kommer lokalerna att kosta mer att hyra och vi kanske heller inte får tillgång till samma ytor, då Stockholms Stad vill ha tillbaka kontrollen över pingishallarna. Om brukarmedverkansavtalet sägs upp kommer vi inte kunna planera vår verksamhet då vi inte vet i vilken omfattning vi kommer få disponera hallarna.

Vi försöker nu att hitta lösningar på detta problem, och en sak som vi ser över är möjligheten att sätta upp en budget­bordtennishall på Vinsta Bollplan i närheten av Vällingbyhallen. Utrymmet på Vinsta Bollplan är stort och en bordtennishall skulle endast ta knappt en fjärdedel av grus­- och gräsytan i anspråk. Att ha tillgång till bord som står uppe permanent är nödvändigt för en så stor verksamhet som vår. Därtill kräver förbundets reglemente ett speciellt golv för att klubbens dam- och herrlag ska få elitlicens. De redan byggda hallar som finns idag kommer inte att räcka till för vår verksamhet och vi står idag rådvilla och handfallna inför framtiden.

Att avveckla eller kraftigt banta Ängbys SK:s verksamhet skulle få kraftigt negativa konsekvenser, inte bara för ungdomarna som tränar i Vällingbyhallen, utan också för svensk bordtennis som helhet ­- en av våra folkkäraste idrotter med mycket starka anor. Det skulle även skicka tydliga signaler från politiskt håll om att den organiserade idrotten kanske inte är så viktig ändå när allt kommer omkring.

Nils­-Erik Sandberg, ordförande Ängby Kungliga Sportklubb

Gustaf Ericson, vice ordförande

Skribent: Martin Abramson Lazo
E-post: This is a mailto link


 

 


 

ttexse-1425236438-16

 

 

LogoEttuCMYK

 

ittf


 

Postadress:
Ängby SK - Bordtennis
Box 231
16213 Vällingby

Besöksadress:
Bräckegatan 5
16213 Vällingby

Kontakt:
Tel: 08896783
Fax: 08896783
E-post: This is a mailto link

Se all info