Hoppa till sidans innehåll

Halvtid i Superettan – Ängby i serieledning

27 DEC 2014 16:26
Med fem vunna och två förlorade matcher går laget på julledighet som serieledare. Under säsongen har laget bestått av Gustaf Ericson, Martin Singh, Elias Ranefur, Brian Afanador och Jonas Stener.
(på bilden saknas Elias, Martin och Brian)
  • Skapad: 27 DEC 2014 16:26

Med IF Norcopensarna och Munkedal tätt bakom, på samma poäng, blir det en tuff och spännande vår.

Ängbys två förluster under hösten var just emot IF Norcopensarna och Munkedal, och i omgång 9 (den 24 januari) möts Ängby och Munkedal på nytt. Ett viktigt möte.

-          Gustaf, din egen statistik är 6-5. Vad säger du om din egen insats?  Är det någon match du är särskilt nöjd med?   

Gustaf Ericson: Ur lagets perspektiv tycker jag att premiären hemma mot Enig var mycket viktig att vinna (6-4). Alla spelare tog varsin match och sedan vann vi även båda dubblarna. Det är alltid viktigt att få en bra start i en serie som nykomling, för att känna att man hör hemma där. Nu fick alla spelare bidra med att vinna match (även Martin som hoppade in i dubbeln med mig). Tabellmässigt var den senaste matchen, mot Söderhamn, extremt viktig. En förlust där och vi hade legat på 8 poäng tillsammans med Eslöv på kvalplatsen nedåt.

För egen del så var det nog viktigt att jag lyckades vinna mot Martin Lovén i premiären (trots matchboll mot mig i fjärde set), just för att ”spräcka nollan”. Sedan har jag spelat ganska ojämnt, ofta en bra och en lite sämre singel per lagmatch, vilket resulterat i att jag nästan alltid gått 1-1. Den ojämna prestationen beror delvis på att jag inför säsongen börjat jobba heltid vid sidan av pingisen, och inte kan lägga riktigt samma fokus som när jag pluggade. Min högstanivå är i princip lika hög som tidigare, men dalarna något djupare. Jag har nu vant mig in vid det nya jobbet och hoppas kunna höja lägstanivån igen i vår.

-          Vad tycker du som är deff, om den nya plastbollen? Hur han den påverkat ditt spel?

Jag tycker den är något långsammare och har lite mindre skruv. Jag kanske inte får riktigt lika mycket skruv i deffarna, men samtidigt är det svårare att dra upp underskruven så jag tror det går på ett ut. Sedan är kvalitén på plastbollarna mycket ojämn och de går även sönder väldigt snabbt, jag hoppas att tillverkarna kommer tillrätta med detta snart.

-          Vilka tror du vinner resp förlorar på den nya bollen?

Offensiva spelare som tidigare vann mycket på skruvvariation i loopspelet tror jag är förlorare. Det har blivit enklare att blockera och smasha mot ”hängloopar” än det var tidigare.

-          Pontus Dyrefors, du är i år lagets lagledare. Vad krävs för att ni ska vinna Superettan?

Pontus - Först och främst ska man vara på det klara med spelreglerna i Superettan, tre lag åker direkt ur och ett kvalar nedåt. Detta innebär att hälften av seriens totalt åtta lag direkt berörs av nedflyttning eller en eventuell nedflyttningsprocedur och mer eller mindre samtliga lag indirekt. Varje match blir således mer en kamp för överlevnad än någonting annat. Ska vi ha chans på guldet förutsätter det att hela truppen får vara friska och kan träna på. Inte sällan den här säsongen har vi sett att dubblarna fått fälla avgörandet och att då kunna mönstra två formstarka dubbelpar kan göra mycket på sista raden när vi i mars summerar säsongens poängskörd.

Hur mycket tränar ni egentligen?  Vi har förstått att flera av er har andra karriärer vid sidan av bordtennisen.

Pontus- Elias, Jonas och Brian satsar full tid. Jonas Stener som kom tillbaka efter ett år i Spårvägen har bosatt sig i Söderhamn och tränar med SUIF på heltid. Brian bor och tränar på centret i Falkenberg med Peter Karlsson som huvudtränare. Jag har ingen exakt siffra på antalet träningstimmar på veckobasis men det här är killar som älskar sporten och är beredda och göra alla de uppoffringar som krävs för att gå långt så jag är snarare mer orolig för att de sliter ut sig än att de skulle träna för lite.

Elias har Ängby som bas men turnerar land och rike runt för att hitta den bästa och mest varierande träningen. Det har även blivit en hel del resor utanför Sveriges gränser för Ekerösonen i syfte att ytterligare spetsa till träningen där tyska Ochsenhausen är ett exempel.

Martin och Gustaf arbetar båda två heltid och tränar så mycket de känner att de orkar och hinner med. Laget försöker hitta så mycket helgträning som möjligt för att på så vis maximera kvantiteten men även kvaliteten.

Sedan undrar naturligtvis Redaktionen om ni har några nyförvärv på gång eller något annat spännande att berätta gällande återväxten i klubben?

Pontus- Ängby har ju av tradition valt att satsa på många egna spelare. Om ett par år hoppas vi naturligtvis att några spelare från de lägre divisionerna ska ta plats i laget, men just nu upplever vi ett glapp mellan a-laget och övriga ungdomseliten. Min förhoppning är att några eller någon av de yngre tar efter och lär av Elias och Jonas som båda har haft fantastiska utvecklingskurvor de senaste åren.

Sist av allt ber vi er förutspå några resultat. Vad säger ni om Pingisligan, vilka två lag hamnar i toppen resp. botten?

Pontus- Halmstad tar det i år, Eslöv för nöja sig med en silvermedalj. I botten hittar vi Warta och Tibble.

Gustaf - Jag tror att Halmstad och Eslöv hamnar i toppen medan Warta och Tibble hamnar sist.

Och avslutningsvis, Pontus- Hur går det i Superettan?

I toppen hittar vi Ängby Kungliga Sportklubb tillsammans med Munkedal och i botten Kristianstad

Och med det önskar Redaktionen och laget alla läsare, spelare och medlemmar ett GOTT NYTT ÅR!

Skribent: Liselotte Apelqvist, Martin Abramson Lazo
E-post: This is a mailto link


 

 


 

ttexse-1425236438-16

 

 

LogoEttuCMYK

 

ittf


 

Postadress:
Ängby SK - Bordtennis
Box 231
16213 Vällingby

Besöksadress:
Bräckegatan 5
16213 Vällingby

Kontakt:
Tel: 08896783
Fax: 08896783
E-post: This is a mailto link

Se all info